DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Objavljeno: 09.02.2024.

17. listopada obilježava se Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti kako bi se podigla svijest javnosti i ukazalo na problem siromaštva i marginaliziranosti velikog broja ljudi.

Današnji dan je povod da se suočimo s mnogobrojnim problemima koje siromaštvo i socijalna isključenost nose te da se zalažemo za više socijalne pravde i uključivosti u društvu.

Jedan od tih problema je i kriminalizacija siromaštva tj. pravno sankcioniranje osoba upravo zato što žive u siromaštvu. Tim fenomenom odlučili su se baviti Specijalni izvjestitelji UN-a za adekvatno stanovanje te za ekstremno siromaštvo i ljudska prava kroz izradu zajedničkog izvještaja o kriminalizaciji beskućništva diljem svijeta. Odazvali smo se njihovom pozivu, na poticaj Centar za mirovne studije te smo im dostavili podatke za Hrvatsku.

Više informacija nalazi se na stranicama Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava:
https://www.ohchr.org/en/calls-for-input/2023/call-input-decriminalization-homelessness-and-extreme-poverty?fbclid=IwAR11J9vle2cWojvHc6q06i-M5Qj9j4sOI09N9XF9gk_Bb0izJJNZh6OF3qc

Ambidekster klub provodi projekt Društveno uključena romska zajednica na području zagrebačke Peščenice uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Kroz provedbu projekta upoznali smo se sa stambenim problemima i rizikom od beskućništva pojedinih romskih obitelji, a problem se povećava zbog nedostatka dostupnih stanova za najam obitelji s djecom.

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.