DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Neformalna edukacija / odgoj i obrazovanje

Objavljeno: 20.05.2014.

U današnje vrijeme, kad društveno-ekonomska situacija onemogućuje velikom broju mladih da rade i žive od svojeg rada, i kad se, na globalnoj razini, čini da novi svjetski poredak nastoji unificirati ljude i u što većoj mjeri ih pretvoriti u brojke koje će biti lakše držati pod kontrolom, važnije je nego ikada govoriti o prednostima neformalne edukacije i o svemu što ono nudi pojedincu.  

Formalna edukacija , prema definiciji, oblik je odgoja i obrazovanja koji se odvija u školskim institucijama, ima svoj točno definirani plan i program kojim se stječu znanja i vještine i propisano je pravnim aktima. Ovaj tip edukacije ne omogućava pojedincu da razvija vještine koje on želi, nego mu pruža opće obrazovanje iz mnogih disciplina, te ga smještava u određene obrazovne kategorije. To je obrazovanje, do određene razine, obavezno.
Neformalna edukacija se pojavilo još u 19. st. u Velikoj Britaniji u okviru radničkog pokreta, kao oblik subverzivnog  protesta protiv kapitalizma koji je pružao prilike za kvalitetno obrazovanje samo bogatima i moćnima; nakon toga, ideja o neformalnom obrazovanju proširila se diljem Europe i sjeverne Amerike. Neformalna edukacija  se danas sve više cijeni i dobila je značajnu ulogu u društvu. Za razliku od formalne edukacije, koje u većini slučajeva ne uzima u obzir sklonosti i talente pojedinca, kroz neformalnu edukaciju pojedinac sam bira u kojim područjima želi razviti sposobnosti. Bitno je napomenuti da neformalna edukacija ne isključuje formalnu, nego je dopunjuje onim sadržajima i aktivnostima koji su u formalnoj edukaciji zanemareni. Pojedinac bira teme koje ga zanimaju, te putem seminara, edukacija, projekata i sl. razvija kritičko mišljenje, svoje stavove i vrijednosti, povećavajući svoju razinu znanja.  
Danas neformalna edukacija ima jednu od ključnih uloga prilikom zapošljavanja. Sve je više mladih ljudi koji s diplomom bezuspješno pokušavaju pronaći posao. Ne samo da se putem ovakvog obrazovanja radi na poboljšanju svojih kvalifikacija i povećanju šanse za dobivanjem posla, nego je ono jako bitan dio i tijekom zaposlenja. Studija Europskog foruma mladih pokazala je da su vještine koje se razvijaju neformalnom edukacijom neke od onih koje najčešće zahtijevaju poslodavci pri zapošljavanju mladih osoba. Tehnologija se razvija sve brže, a trendovi se mijenjaju, pa je neformalna edukacija  često jedini način da čovjek ide u korak s vremenom.  Na taj način možete unijeti nešto novo i drugačije u svoj životopis, što će vam pomoći na natječajima za posao. Naravno, unapređenje znanja i vještina neformalnom edukacijom može vam pomoći i da zadržite posao ili napredujete u karijeri. Stjecanje novih znanja, sposobnosti i vještina u današnjem vremenu brzih promjena vrlo je važno.
No, osim što im pruža bolje mogućnosti u zapošljavanju, putem ovog načina educiranja mladi su potaknuti na aktivno sudjelovanje i doprinos u razvoju civilnog društva, promociji ljudskih prava, dijaloga i razumijevanja, stjecanje pozitivnih iskustava i dobivanje uvida u primjere dobre prakse.  
Ukoliko se želite uključiti u neki oblik neformalne edukacije, a niste sigurni kako to učiniti, moguće je na sljedeći način: učlanite se u neku nevladinu organizaciju. Nevladin sektor danas pruža kvalitetno neformalnu edukaciju u mnogim područjima, a veće organizacije imaju svoje ogranke u mnogim gradovima Hrvatske. Osim nevladinih organizacija, neformalno obrazovanje se stječe sudjelovanjem na konferencijama, ljetnim školama i slično. Putem interneta se mogu pronaći razni programi diljem Europe. Postoje i razni web site-ovi za online učenje, koje je vrlo praktično jer sami birate kada ćete i što učiti. Osim stranih jezika, pruža se mogućnost unapređenja znanja iz ekonomije, medija, informatike, a mnogi tečajevi nude po završetku i certifikate.  Ovo su samo neki od primjera samostalnog rada na poboljšanju svojih vještina. Današnjim razvojem tehnologije i povećanim korištenjem interneta, online sadržaji su dostupni svima i svugdje – znanje je na dohvat ruke više nego ikada. To je činjenica koje valja biti svjestan i koju treba iskoristiti za dobrobit sebe i društva u cjelini.

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.