DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Dramska pedagogija u Ambidekster klubu

Objavljeno: 10.09.2014.

Tijekom godina djelovanja članovi Ambidekster kluba - korisnici - djeca i mladi zajedno sa voditeljima istraživali su i otkrivali edukativne, odgojne i tretmanske potencijale drame.
Dramski odgoj obuhvaća skup metoda poučavanja i učenja koje se koriste dramskim izrazom kao čovjekovom sposobnošću kojom se on služi tijekom sazrijevanja i odrastanja.
Dramski izraz podrazumijeva svaki oblik izražavanja u kojem su stvarni ili izmišljeni događaji, bića, predmeti, pojave i odnosi predstavljeni s pomoću odigranih uloga i situacija.
Cilj dramskog odgoja nije profesionalno bavljenje dramskom umjetnošću pa tako za korištenje metoda dramskog odgoja nije od presudne važnosti glumački talent,  te su primjenjive u radu s korisnicima - djecom i mladima s različitim resursima, sklonostima i talentima.

Dramski odgoj pomaže djetetu i mladoj osobi  u razvijanju osjećajnosti i osjetilnosti, govornih i komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, otkrivanju i razvijanju sklonosti, formiranju stavova, te stjecanju i razvijanju društvene svijesti, što znači razvijanje samokritičnosti, odgovornosti, tolerancije, humanosti, razumijevanju međuljudskih odnosa, te stjecanju sigurnosti i samopouzdanja.

Dramska pedagogija kao oblik iskustvenog učenja i poučavanja kroz dramsko iskustvo zastupljena je u projektima i programima Ambidekster kluba bilo da se metode dramske pedagogije koriste kao metode rada u radionicama, ili se u sklopu projekta  zajedno sa korisnicima osmišljavaju interaktivne predstave koje imaju za cilj senzibilizaciju javnosti, posebice djecu i mlade o problematici kojom se projekt bavi.

Sudjelovanjem u dramskim radionicama mladi imaju priliku istražiti i osvijestiti svoje različite životne uloge te osnaživati razvoj svog identiteta,   kreirati različite konstruktivne ishode u konfliktnim situacijama, razvijati stavove uvažavanja drugih i uvažavanja različitosti, učiti upravljati svojim emocijama i postupcima, te pospješiti razvoj obrazaca ponašanja/mišljenja/ osjećanja u zdravom i konstruktivnom odrastanju. Djeca i mladi koji glume u predstavama emocionalno su izloženi svojoj publici, ali budući da su u cjelokupnom procesu stvaranja predstave stručno vođeni, na taj način se potiče njihovo cjelokupno, a posebice emocionalno sazrijevanje.  

U sklopu projekata Ambidekster kluba nastale su predstave za djecu i mlade sadržajno usmjerene na problematiku socijalno disfunkcionalnih obitelji, na problematiku uvjeta odrastanja mladih u okružju otuđenja i nasilja te problematiku viktimizacije mladih u lancu trgovine ljudima.
Dosad osmišljene i izvedene predstave:
"Kako orobiti banku u kvartu" (2006.)
"Atenzione! Mafia u blizini" (2008.)
"(5+1)X=ODRASTANJE - Odrastanje kroz šest priča" (2010.)
"Nikad ispričana priča" (2012.)
"Slijedeći potez" (2013.)

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.