DONIRAJTE

Ambidekster klubAMBIDEKSTER KLUB Savjetodavni i edukativni centar za djecu, mlade i obitelj

Obilježavamo Svjetski dan Roma 08. travnja 2020.

Objavljeno: 08.04.2020.

Travanj je mjesec u znaku slavljenja romskog naroda i kulture. Romi su najveća manjina na kontinentu, a u Europi ih živi između deset i dvanaest milijuna. Na području Republike Hrvatske obitavaju od 14. stoljeća, i jedan su od vjerski, jezično, folklorno i običajno najraznolikijih svjetskih naroda. Nažalost, sedam stoljeća kasnije u društvu su i dalje marginalizirana skupina i česta meta neopravdanih stereotipa.

Mnogi se suočavaju s materijalnom oskudicom uzrokovanom slabom zapošljivošću i preranim izlaskom iz sustava obrazovanja, a njihov socijalni položaj u Hrvatskoj dodatno je oslabljen vrlo izraženim proturomskim osjećajima.
Nepovoljnim okolnostima pridonosi i globalna pandemija koronavirusa. Europska povjerenica za jednakost, Helena Dalli, povodom Svjetskog dana Roma upozorila je na ugroženost romskih prava i pozvala na osiguravanje jednakog pristupa javnim servisima te zdravstvenim i komunalnim uslugama.

Posebno pogođena skupina su mladi. U nastavku donosimo intervju s Dejanom, osamnaestogodišnjakom koji bi nakon prestanka situacije s koronavirusom volio pronaći posao. Podijelio je s nama svoja mišljenja o položaju Roma i osobna iskustva vezana uz traženje posla u trenutnim okolnostima.

Intervju s Dejanom, travanj 2020.

Naš sugovornik je osamnaestogodišnji Dejan . Rođen je u Zemunu, a cijelo djetinjstvo proveo je u Zagrebu. Voli sport, a već u ovoj dobi pomaže svojim roditeljima u vođenju posla prodaje robe. Velika mu je želja zaposliti se kako bi dodatno doprinio obitelji. Potaknuti pozitivnim primjerom mlade proaktivne i marljive osobe, odlučili smo mu postaviti nekoliko pitanja o njegovoj motivaciji.

Kako to da već s osamnaest razmišljaš o ozbiljnom zaposlenju?

Jako bih se volio zaposliti kako bih mogao svojima još više pomoći. Oni su i meni pomogli – odgojili su me, što se kaže. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni mene, a zato sam im dužan pomoći u svemu što rade i nije mi teško.

Čime se točno baviš? Bi li volio raditi nešto slično kada prođe krizna situacija s koronavirusom?

Moji se bave prodajom tekstilne robe, a ja im pomažem pri utovaru i istovaru, to češće radim s tatom. Ponekad i prodajem na sajmu. Volio bih raditi bilo što, samo ne neki preteški fizički posao zbog problema s kralježnicom. Moram na vježbe kada prođe korona, ali nije to ništa strašno, sasvim sam pokretan. Prije 5-6 mjeseci išao sam u teretanu, čak sam trenirao i boks.

Znači, sportski si tip?

Da, mislim da je jako zdravo i bitno baviti se nekim sportom u slobodno vrijeme dok smo još mladi i dok se krećemo lagano. Trebamo to vrijeme iskoristiti dok nije, ne daj Bože, otežano.

Da si sada na razgovoru za posao, što bi istaknuo kao svoje tri najpozitivnije osobine?

Komunikativan sam, kada mi zadaju neki posao ne odustajem tako lako, uporan sam i ponovit ću posao i bezbroj puta ako treba dok ga ne obavim odlično. Pokušavam uvijek biti nasmiješen, raspoložen i ljubazan gdje god dođem pa makar se na nekom drugom mjestu rastužio i iživcirao.

8. travnja obilježili smo Svjetski dan Roma. Na žalost, u hrvatskom društvu svjedoci smo često prisutne diskriminacije. Jesi li ikada imao negativna iskustva s okolinom zbog svoje narodnosti?

Doživio sam jednom diskriminaciju od jednog učenika iz svog razreda. To je bilo kada sam tek došao u razred. Počeo je pričati kako sam ja odvratan jer sam Rom i kako nas on mrzi, a onda su me i ostali u razredu počeli izbjegavati jer sam bio jedini Rom. S vremenom, kada su me ostali u razredu bolje upoznali, njega su počeli izbjegavati, ali on nije prestao vrijeđati.

Što bi poručio ljudima koji iskazuju predrasude prema Romima ili ih ne žele zaposliti?

Mislim da osobu prvo moraš upoznati pa onda suditi o njoj, bez obzira koje je nacionalnosti. A što se tiče toga da neki Romi ne mogu dobiti posao jer ih netko ne želi primiti zbog toga sto su Romi...puno sam puta to čuo, ali mislim da bih se svakome trebala dati prilika. Prilika ima jako malo i volio bih kada bi se to promijenilo.
Malo nas je zaposlenih Roma, ali nismo svi isti. Svatko od nas u nečemu je dobar. Ja bih se na svome poslu uvijek trudio i dao sve od sebe pa vjerujem da bih bio odličan u onome što radim.

Na posljetku, kako gledaš na budućnost? Koji su ti planovi?

U budućnosti namjeravam pronaći posao i završiti autoškolu u koju trenutno ne idem zbog korone. Volio bih raditi svoj posao pošteno i živjeti pošteno, to mi je plan. Sve ostalo, kao što je zadovoljstvo, sreća i dobar život doći će s tim.

Klara Borda studentica novinarstva, članica Ambidekster kluba

AMBIDEKSTER KLUB NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

IZDVOJENO

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

„P(r)OVJERLJIVO“ – savjetovalište za povjerljiva pitanja i provjerene odgovore

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Objavljeno: 09.11.2017.

POZIV VOLONTERIMA NA UKLJUČIVANJE U AKTIVNOSTI PROJEKTA „KLIKNI ZA SIGURNOST“

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Objavljeno: 15.04.2016.

Priručnik "Zajedno možemo više -pojedinac u fokusu"

Pogledajte video spot za rap pjesmu "STOP nasilju

Objavljeno: 15.01.2015.